LCHF diæten for nybegyndere (menu + ugeplan)2018-07-17T15:44:13+00:00

LCHF diæten for nybegyndere (menu + ugeplan)

lchf

En LCHF-diæt er en diæt som begrænser kulhydrater, hvilket man finder i sukkerholdig mad, pasta og brød. Den indeholder høje protein- og fedtniveauer og sunde grønsager.

Der er mange forskellige typer LCHF-diæter, og studier viser at de kan føre til vægttab og forbedret helbred.

I denne artikel kan du læse hvad du kan spise, hvad du skal undgå og et eksempel på en LCHF menu for en uge.

Madplan

Hvilken slags madvarer du bør spise, afhænger af hvor godt et helbred du har, hvor meget du træner og hvor meget du gerne vil gå ned i vægt.

Se på denne diæt som en generel vejledning, og vid at du selv kan vælge at tilpasse den efter eget behov.

Det grundlæggende

Spis: Kød, fisk, æg, grønsager, frugt, nødder, frø, mælkeprodukter med højt fedtindhold, fedt, sunde olier og til og med nogle glutenfrie korntyper.

Spis ikke: Sukker, hvede, frøolier, trans fedt, “diæt” og lav-fedt produkter, meget bearbejdet mad.

Flere madvarer du burde undgå:

  • Sukker: Kulsyredrikke, frugtjuice, slik, is og mange flere.
  • Glutenkorn: Hvede, spelt, byg og rug. Inkluderer brød og pasta.
  • Trans fedt: “Hydrogeneret” eller “delvis hydrogenerede” olier.
  • Højt niveau af Omega-6 frø- og Grønsagsolier: Soya bønner-, solsikke-, druefrø-, majs-, saflor og kanola olier.
  • “Diæt” og “Let” Produkter: Mange mælkeprodukter, morgenmadsblandinger, kiks, osv.
  • Bearbejdet Mad: Hvis det ser ud som om det er lavet på en fabrik, spis det ikke.
  • Kunstige Sødningsstoffer: Aspartam, Sakkarin, Sucralose, Cyklamat og Acesulfam Kalium. Brug Stevia i stedet for.

Du MÅ vænne dig til at læse ingrediensbeskrivelser, selv på mad som er nøglehulsmærket.

Madvarer du kan spise

Du burde basere din kost på disse rigtige, tilrettelagt LCHF madvarer:

  • Kød, inkluderet bøf, skinke, bacon, pølse, kalkun og kylling.
  • Fed fisk som tunfisk, laks, ørred og makrel.
  • Æg
  • check
    Smøre og fløde
  • check
    Oste som cheddar, fløde, gedeost, mozzarella eller blåskimmel. Hold dig til ubehandlet oste.
  • check
    Nødder og frø, som valnødder, mandler, græskarfrø, chiafrø og linsefrø.
  • check
    Sunde olier med fokus på avokado olie, kokosolie og ekstra Virgin-olie.
  • check
    Avokado, enten hele eller gjort til fersk guacamole.
  • check
    De fleste grønsager (lette).
  • check
    Urter og krydderier, som salt og pepper og de fleste friske urter.

Hvis du behøver at gå ned i vægt, så vær forsigtig med ost og nødder fordi det er let at spise for meget af dem. Spis ikke mere end en enhed med frugt per dag.

Mulige alternativer

Hvis du er sund, aktiv og ikke behøver at gå ned i vægt, kan du spise lidt flere kulhydrater.

  • Knold grønsager: kartofler, søde kartofler og nogle flere.  
  • Glutenfrie gryn: Ris, havre, quinoa og mange flere.
  • Bælgfrugter: Linser, sorte bønner, pinto bønner osv. (hvis du tåler dem).
  • Du kan spise dette i små mængder hvis du ønsk​​​​er:
  • check
    Mørk chokolade: Vælg organiske mærker med 70% kakao eller mere.
  • check
    Vin: Vælg tørre vin uden tilsat sukker eller karbohydrater.

Mørk chokolade har mange antioxidanter og kan give helbredsfordele hvis det spises i små mængder. Vær alligevel varsom, da både mørk chokolade og vin kan ødelægge din fremgang hvis du spiser/drikker for meget.

Drikke

  • Kaffe
  • Grøn te
  • Vand
  • check
    Sukkerfrie kulsyredrikke, som vand med kulsyre.

En uges menu med lavkarbo

Dette er et eksempel menu for en uge på en LCHF kostplan.

Den indeholder mindre end 50 gram kulhydrater per dag, men som nævnt ovenfor kan du, hvis du er sund og aktiv få mere end det.

Mandag

Morgenmad: Æg og grønsager, stegt i smør eller kokosolie.

Frokost: Rejesalat med lidt olivenolie.

Aftensmad: Grillet kylling med grønsager.

Tirsdag

Morgenmad: Omelet med forskellige grønsager, steg i smør eller kokosolie.

Frokost: Yoghurt med blåbær og en håndfuld mandler.

Aftensmad: Cheeseburger (uden brød), serveret i salatblade med grønsager og salsa sovs.  

Onsdag

Morgenmad: Æg og bacon

Frokost: Resteburgere og grønsager fra dagen før.

Aftensmad: Laks med smør og grønsager.

Torsdag

Morgenmad: Omelet med forskellige grønsager, stegt i smør eller kokosolie

Frokost: Smoothie med kokosmælk, bær, mandler og proteinpulver.

Aftensmad: Bøf og grønsager.

Fredag

Morgenmad: Bacon og æg.

Frokost: Kyllingesalat med lidt olivenolie.

Aftensmad: Svinekoteletter og grønsager.

Lørdag

Morgenmad: Omelet med forskellige grønsager.

Frokost: Yoghurt med bær, kokosflager og en håndfuld valnødder.

Aftensmad: Kødboller med grønsager.

Søndag

Morgenmad: Bacon og æg.

Frokost: Smoothie med kokosmælk, lidt fløde og chokoladeproteinpulver og bær.

Aftensmad: Grillet kylling med lidt rå spinat ved siden af.

Inkluder meget LCHF grønsager i din kost. Hvis dit mål er at holde dig under 50 gram kulhydrater per dag, er der rum for flere grønsager og en frugt per dag.

Hvis du er sund, tynd og aktiv, kan du lægge knoldgrønsager som kartofler og søde kartofler til, oveni sunde korntyper som ris og havre.

Nogle sunde snacks

Der er ingen specielle helbredsgrunde til at spise mere end 3 måltider per dag, men hvis du bliver sulten mellem måltider, findes der nogle sunde LCHF snacks som er lette at tilberede og som gør dig mæt.

  • En enhed frugt.
  • Fed yoghurt
  • Et hårdkogt æg eller to
  • Baby gulerødder
  • Rester fra dagen før
  • En håndfuld nødder
  • Lidt ost og kød

Andre madtips

En god regel er at handle i yderkanten af butikken, hvor de gode madvarer ofte findes.

Organisk og græsforede madvarer er bedst, men kun hvis du har råd til dem. Selv hvis du ikke køber organisk, vil din kost fortsat være tusinde gange bedre end den typiske vestlige kost.

Det er anbefalet at du rydder dine skabe for alle usunde fristelser om du har: Chips, slik, is, brus, juice, brød, morgenmadsblandinger og bage ingredienser som hvedemel og sukker.

Hvad burde jeg tænke på før jeg begynder på diæten?

Hvis du overvejer at skifte til en LCHF-kost for at drage nytte af alle helbredsfordelene som denne diæt kan give, er det gode nyheder! Du er på den rigtige vej for at opnå forbedret velvære og større fysisk og mental fitness – disse utrolige fordele kan udgøre en stor forskel i dit liv.

Samtidig er der dog et par ting som er vigtigt at huske for de som netop er begyndt på sin rejse mod LCHF (ketose).

1. Du vil skulle logføre dine måltider 

At tælle kalorier er ikke en del af LCHF-diæten, men for at holde dig til din madplan skal du logføre kulhydraterne som du har indtaget – dette for at sørge for at du holder dig til mellem 20-60 gram per dag. Oveni vil du finde ud af hvor meget protein du behøver at spise. Dette bliver generelt beregnet med udgangspunkt i højde, køn, aktivitetsniveau og din idealvægt.

For mange proteiner og for mange kulhydrater kan føre din krop ud af LCHF, så det er vigtigt at du finder de rigtige portioner. Resten af dit næringsindtag bør komme fra fedt – hvor meget af dette du skal spise, vil du vide når du har fundet den rigtige balance mellem kulhydrater og protein.

Til at begynde med virker det skræmmende, men du kommer hurtigt til at lære hvordan makronæringsprocenterne skal forstås. Alt er en del af en tilpasning, specielt når du vant til at spise uden egentlig at tænke over hvad du putter i munden.

Der findes til og med applikationer du kan bruge for at omlægge al den mad du spiser. De vil bryde procenterne ned for dig, så du tydelig kan se hvad du behøver at spiser mere eller mindre af for at opnå den rigtige balance. Samtidig vil du efter et par uger med LCHF have nok kundskab til at kunne beregne rationerne i hovedet.

2. Det er SVÆRT at reducere indtaget af kulhydrater

Der findes ingen vej udenom. Brød, pasta, kiks – dette er nogle af de bedste madvarer, og det er ikke nemt at fjerne dem fra din liste. Sukker er ekstrem afhængighedsdannende, og du kan forvente at det ikke vil være nemt at komme igennem de første par dage af din diæt. Samtidig er LCHF en god måde at stilne appetitten på, og hvis du tager den tid der er nødvendig, vil det hurtigt blive nemmere.

I mellemtiden er en af de tiltag der vil gøre det mindre smertefuldt, at fjerne kulhydratrig mad fra dine skabe, så du ikke behøver at forholde dig til fristelser. Prøv at inkludere de LCHF-alternativer som du bedst kan lide så ofte som muligt. Husk at du også behøver nogle kulhydrater i din diæt – så gør det meste ud af dem.

Heldigvis inkluderer din nye diæt meget fedt – det betyder ost! Du vil således kunne nyde variationerne af dine favoritter, og alt det sunde fedt vil gøre at du føler dig tilfredsstillet og mæt.

3. Drik meget (og mere) vand 

En god bivirkning af LCHF er at din krop ikke behøver at opbevare overflødig vand på samme måde som den er vant til – men dette betyder også at du kan ende op med at føle dig lidt dehydreret hvis du ikke drikker nok vand til at erstatte det som bliver tappet. En god tommelfingerregel er otte glas vand om dagen, men sørg også for at lytte til din krop. Hvis du er tørstig, så drik mere vand.

Skulle du få hovedpine eller muskelkramper, overvej at øge dit mineralindtag, som salt, magnesium, og kalium. Disse forsvinder ofte med vandtabet.

4. Du kommer til at tilbringe mere tid i køkkenet

Fordi LCHF indebærer at spise mere ubehandlet (naturlig) mad, kommer det til at kræve mere arbejde end det du er vant til. Hvis du er ny med madlavning, er dette en god måde at lære det på. Du kommer sandsynligvis også til at bruge mere tid på at planlægge måltider på forhånd, især i begyndelsen mens du tilpasser dig din nye livsstil. Det på forhånd at vide hvad du kommer til at spise i løbet af dagen, vil hjælpe dig med at købe de rigtige madvarer når du er i butikken, og gøre det lettere for dig at følge din kostplan.

Det er også en god mulighed for at få bedre, sundere vaner. Hvis du normalt tager en kop kaffe og bolle med på vej på arbejde, så stå i stedet for en halv time tidligere op, lav din egen kaffe og steg nogle æg. Ikke bare kommer du til at få det bedre, du kommer også til at spare penge som du kan bruge på en sundere belønning, som en ny køkken- eller juicemaskine.

5. Det er en livsstilsændring

Det er muligvis en indlysende påstand, men det er noget du må huske på hvis du ønsker at lykkedes med at opnå LCHF. Det er ikke som med en normal ”diæt”, hvor du kan falde i en gang i mellem og indtage et par kiks eller chips hvis nogle på arbejdet har taget dem med.

Du vil på forhånd skulle tænke igennem, nogle af de sociale situationer, som du kan havne i og som vil indebære fristende mad, og komme op med en passende strategi for at håndtere dem på en måde som fungerer for dig. Du kan blandt andet gå ud og tage en drink med dine venner efter arbejde, men bestilt et glas vand og nyd en god bøf og salat i stedet for at bestille øl og nachos.

Hvem burde IKKE følge en streng LCHF-diæt?

De fleste kan helt trygt begynde på en hvilken som helst LCHF-diæt med det samme. Men i de følgende tre situationer kan du behøve ekstra forberedelse eller tilpasning:

Tager du medicin for diabetes, eg. insulin? Lær mere

Tager du medicin mod for højt blodtryk? Lær mere

Ammer du? Lær mere

Hvis du ikke tilhører nogle af disse grupper, er du klar til at begyndte. Godt!

Gradvis tilvænning

Det er anbefalet at gøre overgangen til LCHF så rolig som muligt. For at undgå en svær overgang, så bør man gradvist skære ned på produkter som indeholder mange kulhydrater. Vi anbefaler denne rækkefølge: 

Brus, frugtjuice, smagstilsat mælk og energidrikke – flydende sukker på flaske. Til og med frugtjuice og mælk med smag.

Slik, konfekture, sukker indholdsrige drikkelse – og lad dig ikke narre af de, som markedsfører sig selv som lavet af ægte frugtjuice. De er fortsat små sukkerknalder, men pakket ind i en attraktiv slikfunktion.

Bagning, kager, kiks, bagte varer – alle har ekstremt høje sukkerniveauer, hvede, kulhydrater og dårlig fedt. Lær dig at bandlyse beige.

Morgenmadsblandinger – specielt de med fuldkorn. Meget bearbejdet, meget sukker og med mange tilsætninger. Det vil give dig lavt blodsukker senere og det vil ikke gøre dig mæt.

Sukker og Mel – Hvis du opgiver disse 2 ting vil du forbedre dit helbred, vægten og dit næringsniveau drastisk. Andre siger måske at det er meget restriktivt at opgive hele madgrupper, men det du opgiver er madprodukter. Det er kun fordi at mel og sukker er i så mange produkter at det virker restriktivt. Bare for 10 år siden var der ikke alle disse produkter til stede. Supermarkedet så meget anderledes ud fra det i dag.

Hvad er helsefordelene med LCHF?

Nu hvor vi har snakket om hvordan LCHF-diæten fungerer, skal vi snakke mere om fordelene af faktisk at følge diæten.

At følge en LCHF-diæt kan give mange vigtige sundhedsmæssige fordele, særlig for personer udsat for hjerteproblemer, hudproblemer eller hjernesygdom.

Samtidig findes der en række grunde til at alle kan have nytte af at inkorporer LCHF-kost til sin hverdag. Dette er bare nogle af fordelene som du vil mærke ved at holde dig til madvarer som indgår i en LCHF-diæt:

1. LCHF reducerer appetitten

Det er meget nemmere at tage sunde madvalg, og spise små portioner, når du ikke er sulten efter store mængder kalorierige mad. Selv om du i begyndelsen kan kæmpe med et behov for at indtage kulhydrater og sukker mens du forsøger at presse din krop in i ketose tilstand, vil du, så snart du har opnået dette, drage nytte af en naturlig og sund appetitreduktion.

Når din krop er i denne tilstand, hvor du spiser og forbrænder store mængder fedt, udskiller din krop et hormon som udløser en mæthedsfølelse. En rig kost på kulhydrater blokerer faktisk dette hormon, og det udløses i betydelig mindre mængder – som kan være grunden til at du gerne vil fortsætte med at spise flere og flere kulhydrater.

2. LCHF fremmer sundt vægttab

Appetitreduktionen som følge af LCHF kan selvsagt udgøre en stor forskel i at hjælpe dig med at gå ned i vægt, men ikke bare det. LCHF betyder også at du forbrænder mere fedt – både det du i større mængder indtager, og det som allerede er lageret i din krop.

Fordi størsteparten af det du spiser i en LCHF-kost er ubehandlet (naturlige) madvarer fulde af næringsstoffer, vil din krop fungere hurtigere og effektivt. Dette sørger for at opretholde din metabolisme, og du vil se resultater i form af vægttab, meget hurtigere end hvis du kun skærer ned på kalorier uden at tage hensyn til næringsindholdet.

3. LCHF giver bedre søvn og mere energi

Nye LCHF-følgere har allerede efter få dage mærket at de sover bedre og har mere energi. Ved at forsyne din krop med en mere effektiv kilde til drivstof, sørger du for at vævet og systemerne i din krop arbejder bedre og nemmere – og du frigør mere energi som din krop kan bruge på andre ting.

Der forskes stadig i at finde ud af hvordan LCHF forbedre søvnen, men foreløbige studier har vist at denne type spisning faktisk reducere tiden vi bruger i REM søvn – mere tid bliver tilbragt i rolige, bølgelignende søvnmønstre. Det er muligt at denne type søvn er mere afslappende.

4. LCHF bidrager til at forebygge hjertesygdom

Denne diæt kan påvirke dit hjertehelbred på mange forskellige måder, og kan bidrage til at forebygge at du udvikler hjertesygdomme. Patienter som har skåret karbohydrater væk, har vist sig at have et lavere niveau af triglycerider, en type fedtmolekyler som kan være en stærk risikofaktor for hjertesygdom – mens patienter som følger diæter med lavt fedtindhold nogle gange viser sig at have et højere niveau af disse.

Et LCHF-kost øger niveauet af lipoproteiner med høj tæthed (HDL) i dit blod – det ”gode” kolesterol som hjælper dig med at reducere risikoen for hjertesygdom – ved at øge dit indtag af sundt fedt. Når dette kombineres med et lavere antal triglycerider, kan du se store forbedringer i dit hjertehelbred.

Lipoproteiner med lav tæthed (LDL), det ”dårlige” kolesterol, kan reduceres ved at ty til LCHF, og således reducere din risiko for at få hjerteanfald. Men det er ikke bare niveauet som reduceres – en LCHF-diæt kan faktisk gøre LDL – partiklerne større, noget som ifølge forskere reducerer risikoen for hjertesygdom.

Et reduceret indtag af kulhydrater kan også bidrage til et betydeligt lavere blodtryk, noget som formindsker ikke bare din risiko for hjertesygdom, men også for slagtilfælde, nyresvigt mm.

For en række tilstande er højt blodtryk en betydelig risikofaktor, og spiser du LCHF, vil du kunne sænke dit blodtryk langt ned og indenfor det normale område.

5. LCHF bidrager til at slippe fri for mavefedt

For meget kropsfedt er problematisk, men ekstra fedt rundt om maven – kan også øge din risiko for hjertesygdom. Det værste er at dette fedt hurtigt kan bygge sig op og være ekstremt svært slippe af med.

Heldigvis kan LCHF hjælpe din krop med at forbrænde dette lagrede fedt på en meget mere effektiv måde end nogen anden kost, eller ved motion alene. Hvis du holder dig til din LCHF-diæt, og regelmæssig træner en form for intervaltræning med høj intensitet, vil du kunne se dit mavefedt smelte væk.

6. LCHF giver lavere blodsukker og insulinniveau

Når din krop er i en ketose tilstand er din primære energikilde fedt – ikke sukker. Igangværende studier har vist at LCHF på grund af dette kan bidrage til at reducere glukoseniveauet i blodet, og til og med reducere din krops behov for insulin. Denne lille ændring i måden din krop lagrer og forbrænder energi kan have stor betydning for symptomer på diabetes.

Når du spiser store måltider, kan kulhydrater, fordi de bliver lavet om til sukker når de er inde i kroppen, føre til højden i dit blodsukker. Har du diabetes, eller ofte højt blodsukker, kan det være farligt at indtage for mange kulhydrater. At bytte til fedt som din primære energikilde er en perfekt måde at håndtere denne tilstand på, uden at tyde til medicin.

7. LCHF tager vare på øjnene

Lavere blodsukker lindrer ikke bare diabetessymptomer, det kan til og med forhindre at sygdommen bryder ud. Mere specifikt kan høje niveauer af glukose i blodet føre til synskader. I mere alvorlige tilfælde kan dette til og med øge risikoen for at udvikle grå stær.

Ved at bidrage til at kontrollere blodsukkerniveauet og øge din krops insulinresistansen, kan det at spise LCHF sørge for at dine øjne fungerer godt. Denne måde at spise på er et særlig vigtigt værktøj i at bekæmpe mulige synstab for de som lider af diabetes.

8. LCHF kan bidrage til bedre stofskifte

LCHF kan dæmpe alle de symptomer og risikofaktorer som til sammen udgør det vi kender som lavt stofskifte. Mens der findes en række andre måder at bekæmpe adominal fedme, højt blodtryk, forhøjet kolesterol, og diabetes, tilbyder LCHF en mulighed for at gøre det uden tab af betydelig muskelmasse.

Ved at hindre muskeltab sørger lavkarbo for at din krop er i stand til at beholde en sundere metabolisme – så at dine systemer er velfungerende og dit generelle velvære forbedret.

9. LCHF kan reducere risiko for hjernesygdom

Fordi LCHF-diæter oprindeligt blev brugt til at behandle epilepsi, giver det mening at en af helbredsfordelene ved sådan en kost er er forbedret hjernefunktion. Der findes betydelig bevisføring som støtter øget hukommelsesfunktion og bedre kognitive evner bland Alzheimerpatienter, så vel som blandt individer som lider af Parkinsons syndrom.

Ifølge studier har LCHF potentiale til at behandle en række tilstande, inkluderet autisme, narkolepsi, depression og til og med Multipel Sklerose. Også individer som ikke lider af mentale helbredsproblemer, neurologiske tilstande, eller andre hjernesygdomme, kan drage stor gavn af kosten. Det er blevet rapporteret at LCHF-diæt fører til øget fokus og mentalt klarhed, så vel som færre, mindre intense migræneanfald.

10. LCHF kan bidrage til at bekæmpe nogle typer kræft

Ifølge en artikel publiceret i 2014, kan kræftceller ikke bruge de LCHF-legemer en fedttilpasset krop producerer som effektiv energi. Artiklen slår til og med fast at "ketose hæmmer dyrkede tumorcellers celledeling og levedygtighed”. Dette betyder selvfølgelig ikke at du ved at spise i tråd med en LCHF-diæt vil kunne springe cellegiftbehandlinger over, men det er lovende forskning. Uanset hvad, vil du ved at følge et LCHF-kost, give din krop mere af hvad den behøver for at bekæmpe dannelsen af kræftceller, og potentiel også at forhindre svulstvækst. 

11. LCHF giver bedre gastrointestinal helbred (mave- og tarmhelbred)

Enhver som lider af sure opstød, halsbrand, oppustet eller luft i maven, burde overveje at begynde på LCHF.

Faktisk vil det at følge en LCHF- diæt håndtere nogle af de grundlæggende problemer ved disse tilstande – inflammation, bakterielle problemer, og kroppens autoimmune respons. Sure opstød og halsbrand skyldes til dels meste hvedebaseret eller sukkerrig mad, og kulhydrater er en af hovedårsagerne til galdesten. Ved at begrænse indtaget af denne type madvarer vil risikoen for at udvikle disse meget ubehagelige mave- og tarmproblemer derfor blive reduceret.

Risiko med LCHF: Hvor lavt er for lavt?

Alle reagerer forskelligt på forskellige diætplaner, og det er ikke nødvendigvis en ”alt passer til alle” tilnærmelse til l LCHFdiæt som fungerer bedst for alle. Faktorer som ens alder, køn, aktivitetsniveau, kropsvægt og genetiske dispositioner har indvirkning på hvordan personer føler når de følger en LCHF-diæt.

Derfor er det vigtigt at praktisere selvindsigt når du planlægger at reducere kulhydratindtaget for at komme til det kulhydratniveau i kosten som fungerer bedst for dig personligt. Dette vil måske kræve lidt test og fejl i begyndelsen, og det er normalt bedst at reducere kulhydrater gradvist for at modvirke bivirkninger som sved tendens og træthed.

Generelt, ser der ud til at være mange variationer når det kommer til hvordan LCHF-diæten påvirker forandringer i humør og energiniveauer – nogle føler sig fantastiske og andre skal stræbe lidt i begyndelsen. Rapporter indikerer at diæter med meget lavt kulhydratniveau eller ketogenese diæter måske kan øge træthedsfølelsen og irritabiliteten hos nogle – bivirkninger som har givet det øgenavnet «karbo-influenza». Alligevel sker dette normalt kun når man skærer kulhydraterne ned til kun 5 til 10 procent af det totale kalorieindtag.

Vi anbefaler at skære alle kulhydrater væk, undtagen dem fra frugt, grønsager og fuldkorn

Vi anbefaler lavraffineret kulhydratdiæter og MASSER af grønsager sammen med lidt frugt. For de fleste som ønsker at gå ned i vægt, foreslår vi at holde sig til 25-35 procent stivelse (grønsager som søde kartofler og ikke raffineret korn), 40-50 procent stivelsesfrie grønsager, og resten protein. Frisky foreslår også at undgå raffineret kulhydrater og at spise mere fuldkorn, bønner, grønsager og frugt sammen med magre proteiner, sunde fedtsyrer og mælkeprodukter. (hvis du spiser det). Eksperter er enige om at i stedet for at følge en hård diætplan er det bedst at samle dele af sunde madvaner sammen for at lave en bæredygtig plan som fungerer for dig og dit liv. Ikke bare vil du gå ned i vægt, men du bliver generelt sundere.