Hvad er Mandelmel? Fordele og Ulemper2018-07-16T17:03:52+00:00

Hvad er Mandelmel? Fordele og Ulemper

mandelmel

Der kan være flere grunde til at du ønsker at stoppe med at bruge hvedemel og andre kornprodukter.

Det kan være på grund af glutenintolerance, cøliaki eller bare et ønske om at spise færre karbohydrater.

Af samme årsag vælger mange at fravælge bagværk. Er dette den eneste løsning?

Heldigvis ikke. Der findes andre meltyper som er velegnede til bagning og madlavning. En af disse er mandelmel, som også er glutenfri.

Hvad er mandelmel?

Mandelmel er som udgangspunkt tilgængelig i to ret forskellige varianter. En af dem er biproduktet fra produktion af mandelolie: de resterende mandler bliver malet og brugt som mandelmel.

Forskellen mellem mandelmel og malede mandler kan gøres op i skallen. Skallen indeholder en betydelig del af de gunstige næringsstoffer og kalorier. Måden mandler males på er meget forskellig og varierer ofte indenfor samme produktfamilie og til og med i samme sending.

Sammendrag:

Mandelmel er lavet af skrællede mandler som er malet og sigtet til fint mel.


I henhold til denne tidligere behandling, varierer næringsværdierne også betydeligt:

Næringsværdi per 100g:

Sigtet mandelmel

Normale mandler

Protein

36g

20g

Fedt

12g

55g

Kulhydrater

4g

7g


Denne proces giver mandler en anden smag og en helt anden opførsel når den bruges i bagværk. Afolieret mandelmel er vældigt tør og absorberer meget væske når dejen æltes. Tag en opskrift på æbletærte for eksempel, denne er næsten lavet af afolieret mandelmel. Med jordede mandler vil dejen være for fugtig for kagen. Men med nogle få tilpasninger vil det gå, men resultatet ville fortsat være for luftigt og blødt.

Denne luftighed og sukkulens, forsaget af fedtet som fortsat findes i normale mandler, kan være en positiv ting når man laver pandekager.

Der er derfor ikke nogen af de to mandelmelvarianter som er bedst til alt. De er forskellige materialer, som begge har positive sider: mandelmelepandekager udstråler en kraftig mandelaroma.

Selvfølgelig er dette i princippet også muligt med andre nødder, men mandelmel synes at være den mest udbredte. Dette skyldes meget tilgængeligheden (prisen), men ikke mindst den stærke særegne smag af andre nødder (f.eks. Hasselnødder), som er mindre universelt brugbare.

Kan man bage med mandelmel?

Man kan købe mandelmel i den lokale fødevarebutik, helsebutik eller på nettet. Når du køber mandelmel, bør det egentlig bare indeholde én ingrediens: mandler. Når du bruger mandelmel i bagværk, gør det dem mere fugtige og giver en god nødde-smag. Bagværk lavet med mandelmel har en tendens til at være høje på kalorier.

Mandelmælkekager, mandelmuffins, mandelmelbrød ... listen fortsætter med alt det du kan lave med mandelmel. Den bruges hovedsagelig i bagværk, men kan også bruges til at erstatte brødkrummer i et sundere kyllingemåltid. Det er også godt til at belægge fisk med.

Mandelmel kan typisk erstatte hvedemel i en opskrift i et en-til-en-forhold. Men hvis du erstatter mandelmel med hvedemel, husk da at du sandsynligvis vil kræve ekstra æg eller andet bindemiddel til at gøre opskriften vellykket. Tag også hensyn til at dit slutresultat bliver fladere når du bruger mandelmel i stedet for hvede.

Når du bruger mandelmel i bagning, må du ikke lade teksturen på din dej bekymre dig. Mandelmel-dej er normalt tykkere end hvede-baseret mel samt anden glutenfri mel. Modstå at tilsætte mere flydende til blandingen, ellers vil du sandsynligvis ende op med et slutprodukt som ikke vil gennemsteges. Du vil dermed også komme til at smide værdifuldt mel ud.

Hvis du laver en kage, er mandelmel det bedste valg for at få en let tekstur. Men hvis din opskrift er mere tilgivende (som brownies eller kager), så spiller det ingen rolle om du vælger mandelmel eller mel.

Hvis du tror at du bare kan erstatte mandelmel med kokosmel eller omvendt, bør du vide at kokosmel suger meget mere fugt op end mandelmel. Så når du bruger kokosmel, behøver opskriften mere våde ingredienser generelt for at hindre et tørt slutprodukt. Mens kokosmel har en mere neutral, lidt sød smag, smager mandelmel og mandelmalet akkurat som de begge er: mandler. Denne mandelsmag kan give et velsmagende og interessant tillæg til alle slags opskrifter.

Det er bedst at opbevare mandelmel i køleskabet for at bevare friskheden mellem brug.

Hvor finder man mandelmel?

Der findes mange netbutikker som tilbyder afolieret mandelmel. En af dem er Meny, her får du produkter af høj kvalitet og effektiv leverance, noget jeg hidtil har haft gode erfaringer med. Der findes også andre nødder.

Produktionen af bagte mandler, derimod, kan gøres enkelt i et hvilket som helst køkken: Hæld bare rå mandler i en blender og mal dem op. Resultatet er fint mel, som også danner klumper: dette skyldes fedtindholdet i de rå mandler.

Hvis du ikke skræller mandlerne først, vil du få flere næringsstoffer, det kan også hænde at du må håndtere mandelskallerne nøje, siden disse ikke rigtig kan hakkes og kan hurtigt dukker op mellem tænderne. Selvfølgelig er bagte mandler også tilgængelige i de fleste supermarkeder, men tillægsafgiften virker sjældent retfærdig i forhold til hele mandler.

Mandelmel er bedre for blodsukkeret

Madvarer lavet med raffineret hvede har et højt indhold af karbohydrater, men kun lidt fedt og fiber.

Dette kan forsage kortvarige og høje niveauer i blodsukkeret, efterfulgt af hurtige fald, som kan gøre dig træt, sulten og kræver madvarer med højt sukkerindhold og kalorier.

På den anden side er mandelmel lav på kulhydrater, men alligevel høj på sund fedt og fiber.

Disse egenskaber giver den et lavt glykæmisk indeks, noget som betyder at det stille og roligt slipper sukker ind i blodet for at give en vedvarende energikilde.

Som nævnt ovenfor indeholder mandelmel en bemærkelsesværdigt høj mængde magnesium - et mineral som spiller hundredevis af roller i din krop, inklusiv kontrol af blodsukkeret.

Det er anslået at mellem 25-38% af personer med type 2-diabetes har magnesiummangel, og at korrigere dette gennem kosthold eller kosttilskud kan reducere blodsukkeret og forbedre insulinfunktionen.

Faktisk kan mandelmel hjælpe til at forbedre insulinfunktionen også for personer uden type 2-diabetes som har enten lave magnesiumniveauer, men er overvægtige.

Dette kan betyde at mandler med lave glykæmiske egenskaber og højt magnesiumindhold kan bidrage til at kontrollere blodsukkeret hos mennesker med eller uden type 2 diabetes.

Sammendrag:

Mandelmel kan være bedre end normal mel for blodsukkeret, da den har et lavt glykæmisk indeks og er rig på magnesium.

​Mandelmel er glutenfri

Hvedemel indeholder et protein kaldet gluten. Det hjælper dejen med at holde sig elastisk og fange luft under bagning, sådan at den hæver og bliver blød.

Mennesker som har cøliaki eller hvedeintolerance kan ikke spise mad med gluten fordi deres krop ser på det som noget skadeligt.

For disse individer producerer kroppen en autoimmun respons for at fjerne gluten fra kroppen. Dette svar resulterer i skade på tarmene og kan forsage symptomer som oppustethed, diarré, vægttab, udslæt og træthed.

Heldigvis er mandelmel både hvedefri og glutenfri, noget som gør det til et godt alternativ for bagning for de som ikke tolererer hvede eller gluten.

Alligevel er det fortsat vigtigt at tjekke emballagen til den mandelmel du køber. Mens mandler er naturligt glutenfrie, kan enkelte produkter være forurenet med gluten.

Sammendrag:

Mandelmel er naturligt glutenfri, noget som gør det til et godt alternativ til hvedemel for de som har cøliaki eller en hvedeintolerance.

Potentielle Bivirkninger af Mandelmel

Hvis din krop ikke er vant til at behandle store mængder fiber, kan mandelmel føre til forstyrret og/eller oppustet mave. Hvis du følger en lav-FODMAP diet, indeholder mandelmel en moderat mængde FODMAPs, så det anbefales at begrænse serveringsstørrelser.

Hvis du er allergisk overfor mandler, bør du absolut undgå mandelmel og mel og alle produkter som indeholder noget af dette. En mandelallergi er normalt en del af en generel nødeallergi, som inkluderer cashewnødder, valnødder, paranødder og andre.

Konklusion:

Mandelmel er et godt alternativ til hvedebaseret mel.

Det er utrolig næringsrigt og giver mange potentielle helsemæssige fordele, inklusiv reduceret risiko for hjertesygdom og forbedret blodsukkerkontrol.

Mandelmel er også glutenfri, noget som gør det til et godt alternativ til dem med cøliaki eller en hvedeintolerance.

Hvis du er ude efter et lidt karbonmel som er rigt på næringsstoffer, er mandelmel et godt valg.