Hvad er Moringa? 10 Helsefordele, Anvendelsesområder og Bivirkninger2018-07-16T17:23:05+00:00

Hvad er Moringa? 10 Helsefordele, Anvendelsesområder og Bivirkninger

moringa

Moringa er blevet brugt i tusindvis af år i Asia til medicinske og helbredende formål.

Først i de senere år har moderne forskning fået øjnene op for ”mirakeltræet moringa”, og bekræftet mange af helbredsfordelene som traditionel folkemedicin har vidst i århundreder.

Moringa bliver ofte omtalt som et ”multivitamin i naturlig form”.

Tætpakket med antioxidanter, proteiner og alle ni essentielle aminosyrer.

I 100 gram tørret Moringa finder du for eksempel dobbelt så mange proteiner som i 100 gram yoghurt og tre gange så mange C-vitaminer som i 100 gram appelsin.

Time Magazine har allerede kåret moringa til årets super-mad og spår at det bliver det næste quinoa.

Hvad er moringa?

Moringa er et træ som oprindelig stammer fra Himalaya. Det har det bedst i tørre miljøer, hvor de fleste andre planter ikke kan overleve, som Darfur og sydlige Etiopien. Det er antaget at der findes mindst et dusin forskellige varianter af moringa-træer, men peberrod (moringa oleifera) er den mest almindelige.

Moringa-træet er blevet brugt i indisk medicin i over 5000 år, og der er tegn som tyder på at det blev brugt af de gamle grækere, romere og egyptere.

På Filippinerne kalder de det ”mors bedste ven.” I Senegal er det ”træet som aldrig dør”. Andre navne som også bliver brugt, er ”mirakeltræet” eller ”livets træ”. Moringa kaldes også ”peberrod” på grund af sin krydderagtige og lidt stærke smag.

Alle dele af moringa-træet er spiseligt. Frøene, blomsterne og bladene kan bruges som mad, mens barken, rødderne, stængerne og resten af træet ofte bruges som medicin. Bladene kan spises rå til salater eller blandes i drikkevarer.

Moringa-træet vokser ekstraordinært hurtigt. Allerede første år kan det nå en højde på optil 8 meter, næsten helt uden vand og gødning. 

10 Helsefordele med Moringa

Selv om moderne videnskab først nu har opdaget moringas mange positive sundhedsmæssige fordele, er det blevet brugt som folkemedicin i over 5000 år. I det ayurvediske sundhedssystem bruges det for eksempel som kur eller til forebyggelse af cirka 300 sygdomme.

Over 1300 studier, artikler og rapporter er blevet publiceret om moringas mange fordele. Indtil nu har moderne forskning midlertidig kun undersøgt en brøkdel af de mange påståede sundhedsmæssige fordele.

Her er de sundhedsmæssige fordele som har ganske godt videnskabeligt belæg.

1. Moringa er tætpakket med næringsstoffer

Moringa er blevet kaldet ”et multivitamin i naturlig form”. Bladene er specielt værdifulde når det gælder næringsindhold med vitaminer, mineraler, proteiner, plantenæringsstoffer og meget mere.

I 100 gram tørret moringa finder du:

- 9 gange mere protein end yoghurt.

- 10 gange mere A-vitamin end gulerødder

- 17 gange mere kalcium end mælk

- 15 gange mere kalium end bananer

- 15 gange mere C-vitamin end appelsiner

2. Moringa er rig på antioxidanter

Der er flere grunde til at vi bør indtage nok antioxidanter, men det vigtigste er at disse stoffer beskytter kroppen mod såkaldte ”frie radikaler”. I kroppens stofskifte dannes der hele tiden små mængder skadelige stoffer. Antioxidanterne fungerer som kroppens forsvarer mod disse skadelige stoffer.

Høje niveauer af frie radikaler forårsager oxidativ stress, noget som kan bidrage til kroniske sygdomme som hjertesygdom og diabetes type 2.

Flere antioxidanter er blevet fundet i bladene af moringa, inkluderet vitamin C, betacaroten, guercetin (kan bidrage til at sænke blodtrykket) chlorogensyre (kan bidrage til moderat blodsukkerniveau efter måltider).

Faktisk fandt et studie , gjort på kvinder, at syv gram moringa-pulver hver dag i tre måneder, førte til betydelig øget forekomst af antioxidanter i blodet.

3. Moringa kan sænke blodsukkerniveaet

Højt blodsukker kan være et alvorligt sundhedsproblem. Faktisk er det den vigtigste årsag til diabetes. Over tid øges blodsukkerrisikoen for mange alvorlige sundhedsproblemer, inkluderet hjertesygdom. Af denne grund er det vigtigt at holde blodsukkeret indenfor sunde grænser.

Flere studier har vist at moringa kan bidrage til at sænke blodsukkerniveauet. Midlertidig er de fleste af beviserne baseret på dyreforsøg. To studier på mennesker har i midlertidig en vis værdi.

I det første studie deltog 30 kvinder. De tog syv gram moringa-pulver hver dag i tre måneder. Resultatet var at blodsukkerniveauet blev reduceret med 13,5 procent.

I det andet studie af seks diabetespatienter viste det sig at ved at tilsætte 50 gram moringa til et måltid, reducerede øgningen i blodsukkeret med 21 procent.

4. Moringa kan sænke kolesterolet

Jo højere kolesterol, jo større risiko har du for at udvikle hjerte- og karsygdomme. Hele otte ud af ti mænd og seks ud af ti midaldrende kvinder har kolesterol over anbefalet værdi.

Både dyr- og menneskestudier har vist at moringa har kolesterolsænkende egenskaber. Et dyrestudie fandt at virkningerne kunne sammenlignes med den kolesterolsænkende medicin Simvastatin.

5. Moringa beskytter leveren

Moringa indeholder høje koncentrationer af polyfenoler som beskytter leveren mod skade.

Moringa kan desuden reducere leverskade og fibrose og reversere oxidation i leveren. Moringa olie kan også genoprette lever-enzymer til normale niveauer, reducere oxidativ stress og øge proteinindholdet i leveren.

6. Moringa forbedrer sårheling

Moringa kan reducere den tid sår behøver for at blødningen skal stoppe, noget som betyder at det reducerer tiden det tager for skrammer, snit og sår at stoppe blødningen.

7. Moringa giver mere energi

Vore kroppe har konstant behov for energi. Energikravene tilfredsstilles normalt af den mad vi spiser, men når vi bliver ældre, står kroppen overfor mere cellulær skade. Dette gør os trætte og slappe. Vi bliver ofte afhængig af kaffe, Coca Cola eller energidrikke, men de giver kun en kortvarig effekt. Desuden har vi en tendens til at trænge til stadig øgende doser for at opnå samme effekt.

Moringa indeholder antioxidanter som reducerer celleskade. Det indeholder også høje mængder vitaminer, mineraler, og vigtigst af alt, alle essentielle aminosyrer som kræves for reparation og regenerering af væv. Denne næringsrige, sunde mad kan derfor give varig energi-forhøjelse.

8. Moringa modvirker søvnløshed

Moringa er kendt for at forbedre søvn. En medvirkende årsag til dette er aminosyren tryptofan, som er fundet i mærkbare mængder i moringa. Tryptofan kan hurtigt omdannes til stoffet melatonin og serotonin. Begge af disse stoffer virker beroligende på hjernen og kan hjælpe på søvnløshed. Serotonin og melatonin hjælper med at styre vores daglige cyklus. De er også vigtige for et godt humør og for at undgå depression.

Vitamin B6 er også nødvendig i serotonin-produktion, og moringa er også rig på dette.

9. Moringa kan forhindre hårtab

Mister du håret? Du kan være lav på vitamin B6, biotin og folsyre. Disse næringsstoffer sammen med vitamin E er afgørende for at stoppe hårtab og øge blodcirkulationen i hårsækkene.

På grund af høje koncentrationer af vitaminer (vitamin A, E og B) og mineraler (zink og silica) kan moringa stimulere din naturlige hårvækst og forhindre hårtab og skæl.

Sammenlignet med syntetiske vitaminer og kosttilskud, bliver moringa-bladene også absorberet nemt. Det giver et sundt skinnende hår.

10. Moringa tager vare på huden

Modemagasinet Vogue har beskrevet moringa som ”omdefineret skønhed indefra” fordi det er spækket med vitaminer som huden elsker.

Vitamin A er afgørende for en sund og strålende hud. Vitamin E beskytter celler fra oxidativ stress som bidrager til at bekæmpe tegn på aldring.

Moringa har også et af de højeste antioxidantindhold end i noget andet mad. Antioxidanter er essentielle for at beskytte, reparere og forebygge celleskader, og minimere aldringsprocessen af huden på længere sigt. Det bidrager til at modvirke oxidativ stress og effekten af frie radikaler. Frie radikaler er ustabile molekyler som forårsager tørhed, rynker og tidlig aldring.

Er moringa farlig?

Bladene på moringa-træet anses generelt for at være trygge, selv i større doser end normalt.

Der er i midlertidig nogle kontroverser angående rødderne og stængerne og deres potentielle skadelige effekter, specielt hos kvinder. Det er blevet hævdet at disse dele af planten ikke bare kan fungere som et præventionsmiddel (midlertidig eller permanent), men kan også føre til aborter og andre problemer (kilde).

Under graviditeten eller når du ammer, er det derfor bedst at undgå moringa-ekstrakt, moringa-rod eller høje doser kosttilskud, siden der ikke er gjort nok forskning for at vise at det er trygt at anvende.

Der er også en anden ulempe som bør nævnes: Moringa-bladene kan indeholde høje niveauer af antinutrienter, noget som kan reducere absorption af mineraler og protein.

Ved indtagelse af store mængder kan moringa også skabe fordøjelsesproblemer. Så begynd forsigtigt med en halv teske om dagen.

Hvordan inkluderes moringa i hverdagen

Hvis du har et moringa-træ i haven, så kan du bruge de friske blade i dine måltider. De har en smag som ligner radise. Brug dem i en salat eller bland dem med i smoothies.

Men de færreste af os har et moringa-træ stående i haven. På grund af den lange transporttid som behøves for at sende moringa fra Afrika eller Asia (der er den mest udbredt) til Danmark, bliver den normalt solgt som pulver- eller kapselform, noget som forlænger holdbarheden.

At bruge moringa i pulverform er meget nemt. Bare bland 1-2 teskeer (eller en halv teske hvis du lige er begyndt) i det du ønsker. Du kan næsten tænke på det som en slags super-madskrydderi.

En klar favorit er at blande moringa med i æblejuice. Men du kan også blande det i salater, æg eller pasta. Eller du kan bruge det når du bager brød, muffins eller kager. Til middage kan du også bruge det i sovser.

Det er også muligt at få moringa ind i kosten med kapsler. Det er specielt nyttigt for dem som ikke er glad for smagen af pulveret. Kapsler er desuden nemme at tage med sig.

Moringa har faktisk en overraskende behagelig smag, og derfor har madindustrien været hurtige til at inkludere moringa presset juice og andre sunde snacks. Det forventes også at moringa vil komme i skønhedsprodukter i de kommende år, så hvis du går og spekulerer over om du skal inddrage super-maden i din livsstil, så bør du ikke spekulere mere.

Strømmen af moringa-produkter på markedet er skudt i vejret. Moringa, som var næsten ukendt for et par år siden, er nu mere trendy end mange andre populære helsekostprodukter.

Kommercielt findes nu mængder af moringa-produkter. Alt fra grønsager, te, tilsætning til mad, olier til madlavning og massage, dyrefoder, plantegødning, vandrensningsprodukter og meget mere. Det er ikke svært og finde de blomstrende tilbud på nettet.

Konklusion:

Moringa er et indisk træ som har været brugt i traditionel medicin i meget lang tid. Det har været brugt til at behandle forskellige former for sygdom, men kun nogle af de sundhedsmæssige fordele er blevet studeret videnskabeligt.

Moringa har næsten noget magisk over sig. Det kan vokse astronomisk hurtigt i nogle af verdens hårdeste klimaer. Det har næsten en mirakuløs evne til at gøre snavset vand trygt at drikke. Og det har flere virkestoffer end de fleste andre råvarer. Blandt andet indeholder det ni gange flere proteiner end yoghurt.

Moringa-bladene er meget næringsrige, og bør være specielt fordelagtige for mennesker som mangler essentielle næringsstoffer.